Hem > Nyheter > Leverans av SMIC-order EUV-utrustning skjutits upp, svarade ASML

Leverans av SMIC-order EUV-utrustning skjutits upp, svarade ASML

Nikkei Asian Review rapporterade den sjätte (Peking-tiden) att ASML försenade leveransen av SMIC: s EUV-litografimaskin, men de specifika orsakerna är okända.

I maj förra året beställde SMIC en 120 miljoner dollar EUV litografimaskin från ASML. Nikkei informerades av tre källor om att utrustningen som beställts av SMIC planeras levereras i slutet av detta år och kommer att installeras i mitten av 2020, men varorna väntar för närvarande på uppföljningsmeddelande.

På sjätte kvällen (Beijing tid) rapporterade Reuters att ASML svarade med att säga att företagets licens att exportera en av sin mest avancerade utrustning till en kinesisk kund har löpt ut och väntar på godkännande från den nederländska regeringen för en ny licens. .

ASML-talesman Monique Mols förklarade vidare att priset på denna utrustning är cirka 100 miljoner euro. "ASML följer endast lagen. Lagen säger tydligt att EUV-utrustning endast kan transporteras om den har en exportlicens."

Engagerade många gånger

När utvecklingen av Kinas halvledarindustri accelererar har ASML: s verksamhet i Kina vuxit markant. Enligt försäljningsuppgifterna för det första kvartalet och det andra kvartalet ASML 2018 stod försäljningen på fastlandet för cirka 20%, vilket motsvarar den amerikanska marknaden och överskred Taiwan-marknaden. För att fördjupa beslutet om den kinesiska marknaden ersatte ASML den tidigare ledaren för den koreanska regionen med den senaste kinesiska presidenten Shen Bo.

Under de senaste åren, även om marknaden har ryktats om ASML, har ASML förnekat det en efter en och upprepade ständigt vikten av den kinesiska marknaden. I augusti förra året fanns rykten om att ASML var förbjudet av den amerikanska regeringen och inte kunde rekrytera kinesiska anställda. Därefter svarade ASML: "Detta är ett falskt rykt. När ASML rekryterar människor finns det i allmänhet ingen nationalitetsbegränsning. Vi välkomnar ingenjörer från hela världen."

Dessutom finns det människor som är oroliga för att Wassenaaravtalet inte kommer att tillåta ASML att köpa den senaste utrustningen från Kina. I detta avseende har Shen Bo sagt att detta är en missförståelse av ASML, ASML-litografimaskiner har alltid sålts på fastlandet. Han lovade också att den mest avancerade utrustningen också kommer att ses på fastlandsmarknaden.

I juni i år flyttade Wuxis 12-tums produktionslinje av Huahong Semiconductor, en annan skivfabrik i Kina, också framgångsrikt in i tre ASML-litografikomponenter. ASML Global Senior Vice President Bert Savonije sa att ASML är mycket hedrad att delta i utvecklingen av Kinas halvledarindustri och bidra och hoppas att fortsätta bidra i framtiden.

Det råder ingen tvekan om att ASML är optimistisk när det gäller den växande kinesiska halvledarmarknaden och kommer att fortsätta att utöka sin närvaro i Kina i framtiden. Jag tror att ASML kommer att vara försiktiga med leveransen av denna EUV-utrustning från SMIC.

Vilka attityder har andra amerikanska utrustningstillverkare?

Litografi är bara en del av halvledartillverkningsprocessen, och många halvledaranordningar behövs vid etsning, slipning, rengöring och andra processer.

Förutom den nederländska ASML är US Applied Materials, Lam Research och KLA utrustningsleverantörer till den globala halvledarindustrin.

Daniel Durn, CFO för tillämpade material, har uttalat att företaget har planer på att säkerställa att nettoeffekten av eventuella tullar relaterade till kinesiska och amerikanska handelsspänningar minimeras. Under det andra kvartalet svarade fastlandsmarknaden fortfarande för 28% av företagets intäkter, den högsta i världen.

Oreste Donzella, senior vice president och marknadschef för KLA, påpekade också i en intervju med Ji Wei.com att Kina är den snabbast växande regionen av halvledare. Under andra kvartalet av KLA 2018 stod Kinas intäkter för 32%, näst för Sydkorea (34%). I framtiden kommer KLA att tillhandahålla omfattande och diversifierad teknik och lokaliseringstjänster för att hjälpa utvecklingen av Kinas halvledarindustri.

När han deltog i Kinas första Kina-expo betonade Lam Research att storleken på den kinesiska marknaden avgör möjligheterna här, har ett starkt förtroende för den kinesiska marknaden och är mycket glad att delta i utvecklingen av Kinas halvledarindustri.

I april i år, trots att Sanan Optoelectronics ingick i ”Unverified List (UVL)” av den amerikanska regeringen, stoppade applikationsmaterialet tillfälligt affärskontakterna mellan de två parterna. Efter effektiv kommunikation startades den dock snart igen. Leverans och samarbete.

Med tanke på dessa tre amerikanska tillverkare av halvledarutrustning räcker det att se att även de inhemska amerikanska tillverkarna ägnar mer uppmärksamhet åt den kinesiska marknaden för halvledare. Även om det finns en liten avsnitt på grund av statliga bestämmelser är det mycket aktivt att kommunicera och lösa.

Den holländska fabriken lyder?

Inom ramen för det kinesiska-amerikanska handelskriget är det lätt att försena leveransen av ASML och också klandra USA: s ingripande. Så, till och med den amerikanska utrustningsfabriken har inte gjort någonting, ASML som en holländsk tillverkare, kommer att följas i USA?

Chris Hung, senior teknisk analytiker vid Market Intelligence & Consulting Institute, sa: "Alla chiprelaterade företag, vare sig de är amerikanska eller inte, är mycket försiktiga när de transporterar produkter till Kina. Trots allt kontrolleras många immateriella rättigheter, material och grundvetenskap fortfarande av USA. ".

Som ett exempel tog Huawei, ett annat kinesiskt företag, efter att företaget inkluderades i ”entitetslistan”, tillkännagav den brittiska chipleverantörsarmen omedelbart avbrottet för samarbetet med Huawei, eftersom teknikens armdel är infödda i USA . Efter att ha slutfört den juridiska granskningen återupptog arm dock sin verksamhet med Huawei.

Förutom arm återvänder de flesta av Huawei: s amerikanska leverantörer nu till Huawei: s leverans efter att ha godkänt granskningen av efterlevnaden.

Därför är detta också fallet när ASML skjuter upp leveransen av SMICs EUV-utrustning. Enligt källor produceras en femtedel av de delar som krävs för ASML-tillverkningsmaskiner på en anläggning i Connecticut, USA. Även om ASML tvingas göra en "compliance review", kommer leveransen att återupptas när villkoren är uppfyllda. SMIC svarade också på händelsen och sa att projektet fortfarande befinner sig i den "skriftliga arbetsfasen." För närvarande fortskrider företagets avancerade processforskning och utveckling smidigt, kopplingen mellan FoU och produktion är normal och kunder och utrustning importeras till normal drift.

Det är värt att nämna att ett antal Huawei: s amerikanska leverantörer gradvis återvänder till leverans, och kinesiska och amerikanska förbindelser har visat tecken på lättnad. Nyligen sa USA: s handelsminister Wilber Ross till och med att Kina och USA förväntas snart nå ett handelsavtal i Iowa, Alaska, Hawaii eller Kina någonstans.

Detta kan vara goda nyheter för affären mellan ASML och SMIC. Även om den nederländska regeringen är orolig för att locka USA, om USA: s egen inställning till Kina börjar förbättras, kommer den nederländska regeringen säkert inte att göra mer väsen.