Hem > Nyheter > Kämpar i många år, Qualcomm öppnade distansen med MediaTek 5G?

Kämpar i många år, Qualcomm öppnade distansen med MediaTek 5G?

Qualcomm meddelade den 24: e att det kommer att inrätta en 5G-riskkapitalfond för ekosystem med ett totalt belopp på 200 miljoner dollar (samma enhet), och betonade att det uppskattas att 5G kan ge upp till 13,2 biljoner yuan marknadsmöjligheter 2035 genom investeringar som syftar till att påskynda Nya företag utvecklar 5G-applikationer utöver smartphones för att hjälpa till att driva 5G-adoption.

5G-eran leddes av smarttelefonapplikationer och påskyndades för folkets ögon under stimulans av kinesisk-amerikanska handelskrig. Taiwans forskningsinstitut för industriell teknik och forskningsinstitutet Jibang Technology har dock nyligen påpekat att smarttelefonmarknaden är mogen, tingenes internet och tingenes internet. Det är applikationsfältet med stark tillväxtmoment i framtiden.

I tävlingen om 5G-mobiltelefonchips är den mest anmärkningsvärda striden mellan Qualcomm och MediaTek att när marknaden gradvis vänder sig till mobiltelefoner, var ska de två fabrikerna gå?

Vad som ligger bakom den stora satsningen är att befästa branschens status?

Yao Jiayang, senioranalytiker vid Tuoba Industrial Research Institute, tror att Qualcomm inte bara kommer att försöka söka framtiden, utan också bromsa sin konkurrens på mobiltelefonsidan, investera i andra applikationer och befästa sin ledarposition i 5G .

Marknaden tror nyligen att MediaTek har kommit närmare Qualcomms teknik, men Qualcomms 5G-chip finns i millimetervågbandet. Tekniken ligger framför andra tillverkare i ett halvt år till mer än ett år. Med förvärvet av RF360 kommer den framtida kontrollen av andra 5G-produkter också att bli förbättring, vilket alltid har lett till fabrikens status.

Det är bara Qualcomm som det är nödvändigt att befästa sin egen bransch och marknadsposition. Yao Jiayang påpekade att de enorma affärsmöjligheterna bakom 5G är förutsägbara. Med tanke på att Kina och USA kommer att använda 5G som ett av handelskrigets vapen kommer det dessutom att investera kraftigt i olika företag. Var den första att etablera ditt eget 5G-ekosystem, och i framtiden kommer det att finnas möjligheter att hindra andra 5G-chipföretag från att expandera sina marknader.

Qualcomm vill utnyttja enorma affärsmöjligheter, först med kostnadsfrågor

Vad är den 5G-marknaden som Qualcomm för närvarande beräknar? Yao Jiayang tror att det är tingenes internet och tingenes internet. Han påpekade att Qualcomm har fortsatt att utveckla specifikationer för ultra-tillförlitlighet och låg-latens kommunikation (URLLC) på fordonets internet. För närvarande fortsätter det att samarbeta med internationella leverantörer av telekomutrustning som Nokia, och dess framsteg ligger faktiskt framför dess kamrater.

Men på Internet of Things tittar Qualcomm på det smala bandet Internet of Things (NB-IoT), och det finns fler utmaningar här. Han nämnde att NB-IoT är en mycket viktig del i 5G-layouten. Globalt, som HiSilicon, Intel, MediaTek och Ziguang Zhanru, utvecklar de också NB-IoT. I framtiden är priskonkurrensen definitivt en viktig del av marknaden. Därför är Qualcomms största fråga, kan NB-IoT-chips tjäna pengar?

Yao Jiayang analyserade vidare att eftersom Qualcomms affärsmodell är bunden av royaltiesna kommer ett chip att sälja för 50-60 dollar, men Internet of Things-produkter kräver ett stort antal, enkla och lätta, och priset ligger nära folket; till exempel tillverkare vill massproducera en smartklocka. Priset kan behöva kontrolleras till 300 US dollar. Qualcomms chipkostnad är för hög. Detta är ämnet som Qualcomm bör överväga.

I många år kämpar Qualcomm MediaTeks 5G-strategi längre och längre

För närvarande verkar Qualcomm ha upplevt utvecklingen av framtida applikationer som flyttar från mobiltelefoner till andra områden och avser att kraftfullt lägga ut. När vi tittar på MediaTek, som har funnits i mobilkommunikationen i många år, verkar det som att det har valt att sprint 5G-mobiltelefonsystemets enda chip (SoC). Layouten för tingenes internet och fordonsinternet är mindre uppenbar.

MediaTeks nuvarande resurser räcker inte. Yao Jiayang sa att den kortsiktiga MediaTek inte borde kunna konkurrera med Qualcomm för denna marknad utanför mobiltelefonen. MediaTek och Qualcomm har en viss skillnad i inkomstskala. Därför måste MediaTek inför 5G, som är en relativt dyr investering i silverkulor, först göra produkter som omedelbart kan återvinnas, till exempel mobiltelefoner.

När det gäller MediaTeks framtid för att komma in på 5G-marknaden utanför mobiltelefonen, sa Yao Jiayang att det mest troligt är att optimera kostnadsstrukturen och tillhandahålla mat och konkurrenskraftiga produkter till mellan- och lågmarknaden. Det här är MediaTek. I 5G Internet of Things är 5G-bilnätverk det mest troliga sättet att flytta på.