Hem > Nyheter > Amerikanska medier: Kina inrättade en halvledarfond för att investera 200 miljarder för att odla lokal chipindustri

Amerikanska medier: Kina inrättade en halvledarfond för att investera 200 miljarder för att odla lokal chipindustri

Amerikanska medier sade att Kina har inrättat en ny nationell halvledarfond värd 204,15 miljarder yuan (cirka 28,9 miljarder dollar). Kina försöker odla den lokala chipindustrin och minska den tekniska klyftan med USA. Enligt den amerikanska webbplatsen "Wall Street Journal" som rapporterades den 25 oktober, enligt företagsregistreringsinformationen, upprättades denna statliga stödde fonden den 22: e, skalan är större än en liknande fond som lanserades 2014, samlade fonden cirka 139 miljarder Yuan Renminbi.

Rapporten sade att denna nya fond är det senaste tecknet på att Kina är fast beslutna att minska sitt beroende av amerikansk teknik.

Enligt rapporten står Kina fortfarande inför en lång väg till global dominans inom halvledarområdet.

Rapporten sa också att 2014-fonden investerade miljarder dollar i dussintals projekt. En av dem är Changjiang Storage Technology Co., Ltd. Företaget sa i september att det har påbörjat massproduktion av ett avancerat minneschip som kallas 64-lagers 3D NAND-blixt.

I rapporten sades att även om företaget tar snabbt tag på, ligger det fortfarande kvar efter Sydkoreas Samsung Electronics och andra industriledare som redan producerar mer avancerade chips.

Generellt tror analytiker att Kina fortfarande ligger bakom de ledande aktörerna inom Intel, Samsung och andra viktiga områden inom halvledarteknik.

Enligt rapporten, förutom chips, är en annan viktig flaskhals i Kinas självförsörjningsinsatser chipproduktionsutrustning, och Kina dominerar inte området. Ledande företag inkluderar Applied Materials och Pan-Link i USA, Asma Holdings i Nederländerna och Tokyo Electronics i Japan.

Rapporten påpekade att data från China Customs visar att Kina importerade halvledarprodukter till ett värde av 312,1 miljarder dollar under 2018 och överträffade importen av råolja på 240,3 miljarder dollar.