Hem > Nyheter > 5G-chips är ynkliga? Dessa 5 tillverkare njuter tillfälligt av den 5G stora kakan

5G-chips är ynkliga? Dessa 5 tillverkare njuter tillfälligt av den 5G stora kakan

Enligt operatörens finansiella nätverksrapport avslöjade industrins insiders att efter listan över några 5G-mobiltelefoner har tillverkarna funnit att de globala tillverkarna av 5G-chip är mycket fattiga, endast fem mobiltelefonföretag har mycket litet val för 5G-chips.

De företag som kan utveckla 5G-chips är Huawei HiSilicon, Qualcomm, Samsung, MediaTek och Ziguang.

Tidigare i år släppte Huawei officiellt 5G multimode terminalchip, Balong 5000, till världen. Chipet antar 7nm-process, nedladdningshastighet på upp till 4,6 Gbps i 5G-nätverk Sub-6GHz-band, högsta nedladdningshastighet på 6,5 Gbps i mmWave (millimetervåg), industristöd NR NR och FDD-fullspektrum för första gången, synkron support SA och NSA 5G nätverksläge. Enligt Huawei introduktion är Baron 5000 det 5G terminal basbandchipet med den högsta integrationen och högsta prestanda i branschen. Det är inte bara världens första single-chip multimode 5G basbandchip, utan stöder också 2G, 3G, 4G, 5G single-chip-lösningar, med lägre strömförbrukning och bättre prestanda.

Qualcomm släppte också det andra 5G basbandschipet Snapdragon X55 i år, baserat på 7nm processteknik. Det enda chipet stöder 2G, 3G, 4G, 5G multimode och stöder millimetervåg och under 6GHz frekvensband, och stöder TDD- och FDD-standarder. Stöd oberoende, oberoende nätverksläge. I 5G-läge kan Opteron X55 uppnå nedladdningshastigheter på upp till 7 Gbps och uppladdningshastigheter upp till 3Gbps. Det stöder också Cat 22 LTE för nedladdningshastigheter på upp till 2,5 Gbps.

Samsung släppte sitt första 5G basbandchip Exynos Modem 5100 förra året. När det gäller specifikationer är Exynos Modem 5100-chip byggt med 10nm LPP-teknik, stöder lågfrekvens av Sub 6GHz (används i Kina) och mmWave (millimetervåg) högfrekvens, bakåtkompatibel med 2G / 3G / 4G, inklusive men inte begränsad till GSM , CDMA, WCDMA, TD-SCDMA, HSPA, 4G LTE, etc. Exynos Modem 5100 kan uppnå en nedladdningshastighet på upp till 2 Gbps vid Sub 6 GHz, en nedladdningshastighet på 6 Gbps i millimetervågbandet och en 4 Gbps hastighet till 1,6 Gbps.

MediaTek släppte sin 5G mobilplattform i maj i år. Multimode 5G-systemets enda chip (SoC) tillverkas i 7nm-process med det inbyggda 5G-modemet Helio M70. Denna multimode 5G mobilplattform är lämplig för 5G oberoende och icke oberoende (SA). / NSA) Nätverksarkitektur Sub-6GHz frekvensband, stöd kompatibelt från 2G till 4G generationer av anslutningsteknik. Den har en nedladdningshastighet på 4,7 Gbps och en uppladdningshastighet på 2,5 Gbps.

Ziguang Zhanrui släppte också 5G basbandchip Ivyo 510 vid MWC 2019 som hölls i februari i år. Den antar TSMC: s 12nm-processteknik, stöder ett antal 5G-nyckelteknologier, kan uppnå 2G / 3G / 4G / 5G flera kommunikationslägen, överensstämmer med de senaste 3GPP R15-standardspecifikationerna, stöder Sub-6GHz frekvensband och 100 MHz bandbredd, är en hög integration Högpresterande 5G basbandchip med låg effekt. Dessutom kan Ivy 510 stödja både SA (oberoende nätverk) och NSA (icke-oberoende nätverk) nätverksmetoder för att fullt ut uppfylla de olika kommunikations- och nätverkskraven i 5G-utvecklingsfasen. Topplänkens toppfrekvens är 1,5 Gbps i NSA 2,6G-bandet.

Eftersom 5G-basbandchipet måste vara kompatibelt med 2G / 3G / 4G-nät samtidigt, ökar de lägen och frekvensband som måste stöds kraftigt. Everbright Securities påpekade i en forskningsrapport att den nuvarande 4G-mobiltelefonen måste stödja läget för 6 modeller och kommer att nå 7 moduler i 5G-eran, och chipdesignkomplexiteten kommer att förbättras kraftigt. För chiptillverkare behöver de starkare teknisk forskning och utvecklingsstyrka. Bland dem har Intel, som är optimistisk när det gäller branschen, inte lyckats överlämna tillfredsställande svar och helt enkelt sålt basebandverksamheten till Apple.

Sådana höga krav och designkomplexitet har lett till uppkomsten av få globala 5G-chipstillverkare, men även om det finns en oligopoltrend är konkurrensen fortfarande hård. Mot bakgrund av 5G är denna kaka inte villig att äta mindre. Dessutom är det fortfarande många chiptillverkare som rusar in i detta echelon, och framtida upp- och nedgångar kommer fortfarande att förväntas.